Lezing ‘Eerlijk Winkelen’ bij Diezijner in Groningen…

Toen Nynke Kloosterman, de bevlogen eigenaresse van Diezijner, een lezing aankondigde in haar winkel over Eerlijk Winkelen, wist ik gelijk dat ik daar bij wilde zijn. De auteur van het boek “Gewoon Goed, Koopgids”, Karen Kammeraat, kan op inspirerende wijze vertellen over duurzaam leven, hoe je dat doet, waarom je het zou willen, welke handvatten er zijn etc etc. Iedereen probeert hierin al een steentje bij te dragen, zeker de volgers van mijn blog, de dames in de jurkengroepen en nog velen meer, maar… ik wil proberen mijn eigen steentje een beter groter te maken. Dus, afgelopen zondag toog ik door de regen naar het station om de trein naar Groningen te pakken. Wel jammer dat door het slechte weer twee geweldige markten waren afgelast en zo het Sustainable Moments Festival Groningen een beetje in het water viel.

Omdat Diezijner first en foremost een kledingwinkel is, spitste de lezing zich met name toe op fairfashion, duurzame mode, en fair trade fashion. We waren met 10 dames dus het werd ook echt meer een soort groepsgesprek, wat wel erg fijn was want hierdoor kon je ook je eigen input geven en toetsen.

Ook Karen kwam door de regen naar Groningen…

Karen Kammeraat heeft haar sporen in duurzaam leven meer dan verdiend. Na haar studie Industrieel Ontwerpen en Internationale Samenwerking heeft ze 25 jaar in ontwikkelingssamenwerking gewerkt. Zij heeft met eigen ogen kunnen zien hoeveel misstanden er zijn in o.a. de fashion industrie en weet als geen ander het belang van eerlijk winkelen voor de mensen die in Azië werkzaam zijn in deze industrie. 

In Nederland creëert Karen bewustzijn over ontwikkelingssamenwerking en eerlijke handel en productie via de stichting Eerlijk Winkelen, die zij in 2009 heeft opgericht.

Als je je al een klein beetje hebt verdiept in fairfashion (en een klein beetje heb ik dat al) dan merk je dat je door de bomen het bos niet meer ziet: waar moet je beginnen?? Er is zoveel mis in deze industrie… Karen gaf een aantal tips welke je wat handvatten geeft zodat je kan beginnen. 

Bijvoorbeeld: Er zijn een aantal prioriteiten die je jezelf kunt stellen: 

1. Ik wil dat de werknemers in de keten veilig en gezond kunnen werken plus een eerlijk loon verdienen.

2. Ik wil dat mijn kleding diervriendelijk geproduceerd wordt.

3. Ik wil dat mijn kleding milieuvriendelijk geproduceerd wordt.

Als je begint met te letten op dat wat jij het belangrijkste vindt, dan maak je al een mooie eerste stap. Er zijn diverse keurmerken die je al een indicatie kunnen geven waarop met produceren gelet wordt.

Het kledingruilrekje van Diezijner… staat er nog tot eind oktober

Grote ketens proberen ook een sustainable fashion lijn op te zetten of hebben dit al. Denk bv. aan H&M of de C&A. Het is een stapje, klein maar toch. Meestal is het vooral ook een marketingtool maar het helpt het grote publiek meer aware te maken dat het echt anders moet in de fashion industrie. Maar in de lezing werd ook wel pijnlijk duidelijk hoe onwijs moeilijk het is de bedrijven in Azië te bewegen het beter te doen. En je productie oppakken en in een ander bedrijf onder te brengen doe je ook niet zomaar… Daar kleven ook mega grote risico’s aan.

Een overheerlijke vegan lunch stond klaar na de lezing…

Een paar dingen kan je direct zelf al kunt doen om duurzamer te winkelen: 

 • Koop niet teveel! Wereldwijd gooien wij per jaar per persoon ruim 14 kg kleding weg!! Verspilling is wel één van de grootste oorzaken van overproductie… Bewuster kopen is een hele mooie stap voorwaarts.
 • Let eens op waar je kleding vandaan komt. Nu is dat best heel moeilijk omdat deze industrie weinig tot niet transparant is, maar er zijn labels die wel goed en veilig produceren. Er zijn een aantal keurmerken (denk aan GOTS) en vraag het de ondernemer van wie je een kledingstuk wilt kopen. Ook zijn er apps en websites waar je labels kan checken of ze duurzaam zijn of niet.
 • Koop eens tweedehands, maar pas op: ook dit is een ontdekte industrie geworden en er is al een soort fast fashion aan het ontstaan in de secondhand kledingbranche.
 • Vraag je bij alles af of je het echt nodig hebt… Maak er geen impuls aankoop van. Denk er eens rustig over na of je het echt wel wilt hebben. Je zult merken dat soms je impuls wegzakt en je het toch niet meer wil, dat kledingstuk. Goed voor de wereld, goed voor je portemonnee.
 • Begin gewoon ergens. Maakt niet uit waar. Maak je hiermee bewuster en voor je het weet bereid zich het uit op andere gebieden (voedsel, make-up, schoenen, sierraden, etc etc). Het kan zomaar een way of life worden.
Werkelijk heerlijk deze lunch van www.proefpalet.nl

Het boekje van Karen: “Gewoon Goed Koopgids” is te koop voor € 17,95 bij o.a. Diezijner. Het staat boordevol nuttige tips over eerlijk winkelen. Je vindt er informatie over keurmerken, ‘wist je datjes’, enzovoorts. Het gaat niet alleen kleding uiteraard maar ook over voedsel, make-up, schoenen en ga zo maar door. Karen heeft een fijne vlotte schrijfstijl en laat door voorbeelden uit haar eigen leven zien dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn, dat duurzaam kopen. Ik ben er nog meer door geïnspireerd geraakt om meer stapjes te gaan maken. 

Ik schreef al: Nyke is de bevlogen eigenaresse van Diezijner, het kleurrijke warenhuisje aan de Zwanestraat in Groningen. En terecht mag je het een warenhuis gaan noemen! Nynke heeft haar winkel gevuld met kledingmerken die leuk, uitdagend en mooi zijn voor het hele gezin maar die ook in meer of mindere mate Fairtrade, fairfashion of sustainable zijn. Daarnaast verkoopt zij o.a. zero waste huidverzorgingsproducten, woonaccessoires, sierraden, kaarten, kleine labels, locale ontwerpers enzovoort. Het bezoeken van haar winkel vind ik altijd een feestje!!! Uiteraard heb ik nog enkele mooie, duurzame en fairtrade jurkjes gepast. Tja, als je er toch bent … 🙂

Interessante links:

https://www.goedewaar.nl

https://www.imvoconvenanten.nl/kledingtextiel?sc_lang=nl

https://www.npostart.nl/de-slag-om-de-klerewereld/02-01-2015/VPWON_1231623

De app: good on you

Karen Kammeraat

15 reacties

 1. Super dat hier aandacht aan wordt gegeven.
  Het boek heb ik al. Mooie tip is ook de documentaire Stacey Dooley dirty little fashion secrets op npo3.nl/stacey-dooley-investigates/14-11-2018/VPWON_1290202

  Geliked door 1 persoon

 2. Hej Caro, wat een leuke blog. Misschien ook een leuke tip die Karen zelf niet genoemd heeft. De eerlijk winkelen app. Dan kun je in een vreemde stad vinden waar de leuke en duurzame producten te vinden zijn.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ontzettend leuk en interessant om te lezen, ook dat je in kleine stapjes mag beginnen, want soms is het best lastig. Zeker als je zo van kleding houdt, dat je denkt heb ik het echt nodig? Het antwoord weet ik wel, maar vaak kan ik het dan toch niet laten 🙈😂 mooi om zo aan het denken gezet te worden, dank je wel ❤️

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een mooie blog over een superleuke winkel.. Mijn vaste shoppunt als ik iets nieuws nodig heb. Maar 2e-hands via de facebookgroepen is ook een goede stap.

  En de jurk van bakery ladies… iedere keer als ik die zie word ik heel enthousiast en nu ik deze bij jou zie staan!
  Moet ook niet teveel jouw blog bijhouden: ik ben nl ook bij Tantilly overstag gegaan 😉 Dus voor het minder kopen is dit geen goeie, haha!
  Superleuk en inspirerend dus weer!

  Geliked door 1 persoon

  • Hahaha, Oeps… sorry! Maar zowel Tantilly als Backery Ladies zijn een heel goed alternatief voor fast fashion😁. Tantilly heeft zelf in de hand bij welke ateliers zij haar kleding laat produceren. Haar prioriteit ligt duidelijk op menswaardige productie. Backery Ladies is duurzaam geproduceerd en legt wat meer de nadruk op environment. Beiden zijn kleine labels zonder fast fashion kenmerken.

   Like

 5. Ik heb het boek ook, vond het erg inspirerend om te lezen en om naderhand nog eens in terug te kijken. Jammer dat ik gemist heb dat Karen een lezing kwam geven bij Diezijner, had me heel leuk geleken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.