‘Een kijkje in de keuken van…’: Glaskunstenares Maria Louisa Wessels

In mijn blogs en tijdens mijn outfit-posts op de diverse facebook-groepen zien jullie regelmatig ook een hele mooie glaskraal in beeld. Deze is gemaakt door een prachtige vrouw: Maria Louisa Wessels.

Maria is waanzinnig creatief. Zij maakt niet alleen de mooiste glaskralen & sieraden, ook maakt zij schitterende leren tassen, kleurrijke omslagdoeken en kleding…: heel veel mooie jurken, rokken etc etc. En Maria heeft zelfs een boek in eigen beheer uitgebracht! Een echte alleskunner!!!

Ik mocht vandaag (letterlijk) een kijkje in haar keuken nemen! Want niet alleen mocht ik haar atelier bezoeken en Maria het hemd van het lijf vragen; ik werd eerst hartelijk ontvangen door Maria en haar familie in de gezellige grote woonkeuken van de boerderij-woning waar manlief ook zijn timmerbedrijf aan huis heeft. 

Na veel bijkletsen en een rondleiding togen wij dan toch naar het atelier. Wat een kleurenpracht!!! Zelf ontworpen kasten vol met kleurrijke glasstaven, ladekasten vol met de mooiste glassieraden, stellingen met zelfontworpen mallen… je kijkt je ogen uit!!!

Maar toen gingen we toch echt aan de slag! De gasbrander werd aangezet (Maria heeft er 4!), de zuurstofpompen opgestart en de oven opgewarmd. Maria zou zelf eerst een demonstratie geven. Dat is zo gaaf om te zien. Helemaal ontspannen word je van de rust die er dan volgt…

De gas/zuurstof-brander geeft een extra hete vlam door het toegevoegde zuurstof. Hierdoor wordt het glas sneller vloeibaar en klaar om te bewerken. In de linkerhand een geprepareerd metalen staafje en in de rechter een stangetje glas. En dan gebeurt de magie. Maria draait beiden alsmaar rond in en onder de vlam en legt telkens een nieuw laagje gesmolten glas op het staafje waardoor de glaskraal begint zich te laten zien.

En als er genoeg laagjes zijn gebouwd, legt Maria de iets afgekoelde (maar nog steeds SUPERHETE) glaskraal in een mal en drukt hiermee de kraal in vorm. Daarna gaat ie terug in de vlam en begint het leukste: de effecten maken: swirls, spikkels, 3D effecten etc etc!

Als de kraal dan klaar is, mag de kraal lekker de oven in… Hûh? De oven?? Die kraal is toch al bloedheet? Klopt! Maar om de voorkomen dat de bewegende glasmoleculen opgesloten worden in een snel afkoelende buitenlaag (waardoor de kraal kan barsten of zelfs knallen) wordt de kraal in de oven van ca. 500 graden in één dag terug gekoeld naar kamertemperatuur.

En na dit alles mocht ik het zelf ook proberen… Nou dat was wel wat hoor!!! Het is net als pianospelen: met twee handen voer je twee verschillende bewegingen uit! En wat er bij Maria zo ontspannen en ‘zen’ uitzag, was bij mij bepaald niet zen te noemen hoor! De stangetjes trilden door de vlam, ik gooide telkens een smeltende blop glas op het groeiende kraaltje i.p.v. een mooi sliertje, waardoor ik daarna ik weet niet hoe lang ik moest blijven draaien om de kraal op het staafje weer rond te krijgen hahaha. Het is echt wel zwaar werk, want je moet het materiaal constant in beweging houden en je tuurt door je speciale bril gebiologeerd naar je kraal in wording, voor je in de vlam. 

Mij uitzicht het komende half uur…

Maar uiteindelijk kwam er bij mij ook een soort van gelukte kraal in de de oven terecht. Nou ben ik uiteraard reuze nieuwsgierig naar het eindproduct, maar ja… ook deze kraal moet rustig in een dag terug koelen. Spannend hoor. Ik vond het echt heel leuk om te doen, maar als je bedenkt hoeveel details en bijzonderheden Maria en andere glasbewerkers (Lampworkers zeggen ze in het Engels) in hun kralen kunnen maken… dan krijg je diep respect voor de vakmanschap die zij hebben. En nu waardeer ik de gekregen kraal die ik al had zoveel meer!

Ben je nou zelf ook nieuwsgierig naar al die mooie sieraden die Maria maakt? Zou je zelf zoiets willen? Of een leren tas door haar laten ontwerpen? Mocht je het willen, dan kan je mij een berichtje sturen. Daarnaast zal Maria tijdens de geplande bijeenkomst van de ‘She Wears Retro’ Facebookgroep op 1 december a.s. een deel van haar collectie meebrengen. Ben jij ook één van de bezoekers daar? Dan kan je zelf een mooie kraal/sierraad of één van die mooie omslagdoeken van haar kopen.

Deze creatieve duizendpoot heeft naast haar ‘gewone’ baan tot begin dit jaar een eigen webshop gehad waar zij o.a. zelfontwikkelde gereedschappen en mallen verkocht en uiteraard ook haar glazen kralen.

De jurkjesgroepen op facebook, zitten vol met creatieve vrouwen met die de mooiste creaties kunnen maken in diverse ambachten. Denk b.v. maar aan Greta, waar ik vorige maand op bezoek was tijdens haar workshop en waar ik ook al over schreef (klik hier). Ik vind het geweldig om in de keuken mee te mogen kijken bij deze getalenteerde vrouwen. Ik ga zeker vaker een ‘kijkje in de keuken van…’ inplannen. Zo leuk om te zien hoe creatief wij kunnen zijn, toch?!

18 reacties

 1. WoW… WoW… WoW… beetje stil van☺️ Dit wist ik niet van Maria Louisa… wel dat ze creatief was- maar wat een kunst is dit! Prachtig🥰 en wat fijn geschreven weer Caro!

  Geliked door 1 persoon

 2. Prachtig!
  Wat een creatieve maar vooral ook lieve vrouw die Maria Louise!
  Ik heb een hanger gezien van haar die ze voor Petra had gemaakt. Die was echt prachtig en met zoveel details, daar kun je uren naar kijken.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wauw, wat een talent!
  En je hebt er weer een prachtig verhaal van gemaakt, alsof ik erbij was…

  Leuk idee trouwens, ‘kijkje in de keuken van …’

  Liefs Rebecca

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.