Klussen tijdens de lockdown: Hoe ik mijn schemerlamp eindelijk heb gepimpt

Velen van jullie kennen mijn houten staande schemerlamp wel. Hij staat regelmatig in de achtergrond bij het maken van mijn outfitfoto’s. De bedoeling was deze lamp jaren geleden al te pimpen maar de moed en inspiratie ontbrak mij tot nou toe.

Leuk van een lockdown is dat ik nu veel tijd heb. Onze bedrijven staan zo goed als stil en zonder basisschoolkids in huis, kom ik aan (te) lang liggende klussen toe. Nadeel van deze lockdown is wel dat het kiezen van een kleur, het kopen van verf allemaal op afstand moet. Als je onzeker bent over kleuren, dan kan dat best spannend zijn. Nou wisten wij al vrij snel wat wij wilden en angst voor kleur hebben wij niet.

De kap van de schemerlamp is gemaakt van een soort kunststof (of varkensblaas maar daar twijfel ik aan), zeer dun en wat elastisch. De franje is al oud en verteert al een beetje. Ik besloot alles met dezelfde verf te lakken. Mocht het qua kap fout uitpakken, zou ik deze strippen en bekleden met stroken wapperende witte stof welke ik zou dip-dye’en. Dat hoeft gelukkig niet maar kan uiteraard altijd nog mocht ik de lamp opnieuw willen veranderen.

Wat heb je nodig?

  • Fijn schuurpapier
  • Ammoniak
  • Kranten
  • Verfbakje (liefst met inlegbakjes)
  • Een goede kwast
  • Kleine vachtroller
  • Een stofdoek/kleefdoek
  • Handschoentjes
  • Verf 
  • Schroevendraaier en roerstokje

Verf:

De verf die ik gebruik is Perfection Blush Hoogglans lak op waterbasis. Pasteltinten hebben altijd veel wit pigmenten erin. Dat maakt ze een beetje stroperig. Toch bleef het vloeibaar genoeg. Je kan ook Annie Sloan verf gebruiken. Deze staat erom bekend goed te werken op alle ondergronden en dus ook textiel. Deze kalkachtige verf is echter mat en ik houd nu eenmaal erg van hoogglans. De bewerkingen die nodig zijn om Annie Sloan verf hoogglans te krijgen zijn niet mogelijk op de kap van deze lamp.

Kwast:

De kwast luistert nauw. Ik gebruik een goede professionele kwast met veel zachte dunne haren. Hiermee verf je aanzienlijk beter streeploos dan met goedkopere kwasten van bouwmarkten. Deze kwasten verliezen ook geen haren in de verf. Door waterdragende verf te gebruiken is de kwast eenvoudig te reinigen en geschikt voor hergebruik.

Schuurpapier:

Schuren doe je met een fijne korrel: 150 of hoger (hoe hoger het getal hoe fijner de korrel). Voor het schuren neem je de te schilderen oppervlakten af met ammoniak. Doe je het daarna dan loopt je schuurpapier vol met de vettigheid. Niet handig. Na het schuren neem je met een stofdoek of (nog beter) met een kleefdoek alles af zodat de stof eraf is. Deze kleefdoeken koop je bij de professionele verfhandel en echt, ik zweer erbij sinds ik van onze schilder deze doeken leerde kennen! De kap heb ik alleen maar afgenomen. Het is een gokje of de verf zou blijven zitten.

Aan het werk:

Nu begint het leuke werk: het schilderen zelf. De kap zit los op het frame dus die zet je eerst even aan de kant. De houten poot schilder je met de kwast. Al die rondingen en richeltjes zijn niet te doen met een rollertje. De eerste keer zal zeker niet dekkend zijn. Geeft niets, 2 lagen is sowieso mooier. Zodra de poot klaar is, zet je de kap terug en verf je deze voorzichtig met de vachtroller. Dit lukt wel in 1x dekkend. 

De franje en het bovenste randje verf je daarna met de kwast. Je moet de verf een beetje vettig opzetten en lekker smeren en indrukken met de kwast. De verf wil je zoveel mogelijk in de draadjes krijgen. De franje schilder je door telkens je hand erachter te houden en dan met de kwast de draadjes in te smeren (tamponeren werkt goed). Ik droeg bij dat klusje dubbele latex handschoentjes om die hand want dat is en soppig klusje.

’s Avonds controleerde ik met het licht aan hoeveel licht de kap met 1 verflaag nog doorgaf. Dat viel reuze mee en besloot ik de volgende dag ook de binnenzijde van de kap nog een laagje te geven. Doe dat voorzichtig hoor! Je wilt niet dat de verf er van de buitenkant weer afspat. De kap is namelijk elastisch maar de verf zeker niet. De franje en het bovenrandje kregen ook nog een laag + uiteraard de poot. De lamp is nu in principe klaar.

De franje kreeg nog een trimbeurtje want dat werd door het verven wel wat rommeliger dan het al was. De franje is nu stijf maar dat vind ik dus juist wel een mooi effect. Zeker nu de rand lekker strak geknipt is. Het maakt de lamp zelfs een beetje stoer, ondanks de blust-roze kleur.

Resultaat:

Ik ben er super blij mee en in mijn huis met blauwe kast, groen/oranje stoel en gele kast + gele keuken, past het roze absoluut. Het verven deed ik zonder kluskleren deze keer. De verf was zo dik, het oppervlak klein en ik kon overal goed bij. Zo doe je dit klusje gewoon even tussen de bedrijven door. Watergedragen verf stinkt bijna niet en is supersnel veegvast en droog. 

Mijn ‘klus kleren’:

Mijn klusoutfitjes bestaan uit het Swirljurkje van Tante Betsy (A/W 2019), De Biaritz Pants, Lavalshirt en Canan vest van Lien & Giel (A/W 2020) en op de eindfoto’s draag ik de Alexa Clueless Check Swing Skirt van Collectif Clothing (2019). De laarzen zijn van La Pintura en de clogboots van Clumpy’s.

15 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.