Mijn droom is uitgekomen: Eindelijk een Afghaanse jas! Dankzij Boeties…

Als kind, geboren in de late sixties en opgegroeid tussen hippie jonge tantes die de Beatles omarmden, kon het niet anders dan dat de beroemde Afghaanse jas uit die tijd vast geankerd zou gaan zitten in mijn brein. Een droom die ik ooit zou verwezenlijken. Dat had ik mijzelf beloofd.

De authentieke Afghaanse Jas

De authentieke Afghaanse jas komt echt uit Afghanistan, waar hij gedragen wordt door het Pathanen volk. In de jaren ‘60 trokken veel Europeanen naar dit (toen nog) zeer liberale land. Een Londense boetiek importeerde een partij jassen naar de toen waanzinnig hippe hoofdstad. Daar werden ze gekocht door niemand minder dan de Beatles, die de jassen jaren droegen. In de tijd van hun ‘Magical Mystery Tour’ werd deze jas massaal gedragen. Nadeel toen was wel dat ze enorm stonken😁

In het begin van deze eeuw maakte de jas een korte revival doordat hoofdpersoon ‘Penny Lane’ (what’s in a name?) uit de film ‘Almost Famous’ een Afghaanse jas droeg. Daarom worden deze jassen tegenwoordig ook wel Penny Lane Coats genoemd. En nu, weer 20 jaar later, zijn ze helemaal terug!!! 

Wat maakt een Afghaanse jas nou ‘the real one’? Sowieso moet ie zijn gemaakt van schapenleer, vacht en (fake) bont. De jassen hebben een dikke bontkraag en een bontrand die langs de voorkant naar beneden loopt en onderlangs door loopt.

De authentieke Afghaanse jas is lang: minimaal over de billen, liever langer. De mouwen hebben ook een bontrand en ze hebben (al dan niet gekleurde) borduursels van bloemen, dieren of bohemian prints. 

Boeties heeft de ‘real deal’!

En nu heeft Boeties (<klik voor de link) een super gave partij kunnen importeren uit… jawel: Afghanistan! The real deal dus. Uiteraard uit nog veilige gebieden en buiten de Taliban om. De jassen zijn handgemaakt, niet één is hetzelfde en elke maat valt anders: langere mouwen, kortere mouwen, wijd, smal, korter, langer, blinde sluiting met haakjes, riem… kortom… unieke jassen, gemaakt met liefde.

Enorme keuze uit prachtige jassen! (foto in het magazijn van Boeties genomen)

Carlijn heeft er enorme inspanningen voor moeten verrichten om ze veilig en wel in NL te krijgen. Met haar team hebben ze alle jassen stuk voor stuk doorgepast, geïnspecteerd, evt verbeteringen gemaakt en gefotografeerd. Daarna kwamen deze heerlijk warme jassen online.

In de sneak preview zag ik deze grijze schoonheid al voorbij komen en die bleek werkelijk perfect te passen!!! Ik was alleen niet echt blij met de blinde sluiting. De haakjes zijn wat priegelig en schieten snel los. Niet zo handig op bijvoorbeeld de fiets.

Maar Carlijn heeft daar een top oplossing voor: Er zat nog ruimte in de jas en de schoenmaker/leeratelier heeft op de bontrand 3 houtje-touwtje knopen gezet. Nu vallen de 2 bontranden over elkaar en blijft de sluiting mooi vastzetten❤️

De borduursels zijn zo ontzettend mooi!!! Kleurrijke bloemen, just the way I like it. De binnenkant van de jas is afgestikt met een geborduurd randje.

Het prijskaartje…

Zijn ze goedkoop? Nee, zeker niet! Ze zijn handgemaakt. Van echt schapenleer, vacht etc. Het was een lange en kostbare weg van Afghanistan naar NL dus… De prijzen variëren van €249,00 tot €599,00. 

Voor elke verkocht jas doneert Boeties.nl €5,00 aan de stichting womenforafghanwomen.org 

Women for Afghan Women (WAW) is a grassroots civil society organization dedicated to protecting and promoting the rights of disenfranchised Afghan women and girls in Afghanistan.

Deze jassen vallen absoluut onder de noemer ‘Slow Fashion’. Een Afghaanse jas houd je jouw leven lang! Het materiaal is echt duurzaam en ze zijn zo vol karakter: deze jassen raken nooit uit de mode! Ook verliezen ze hun isolerende werking niet! En dat is voor een winterjas wel echt belangrijk🤩

Mocht je nieuwsgierig zijn geworden? Ook zo’n ultieme droomjas willen hebben? Kijk dan op de website. Zoek in het menu naar het kopje ‘Moonrise’ en selecteer de Afghaanse Jassen (<of klik rechtstreeks op deze linkjes). Maar kijk zeker ook eens verder rond! Je vindt er zoveel moois💕

Deze jas kreeg ik van mijn lief😍. Wat ben ik er blij mee! En hij heeft ook de prachtige buitenfoto’s gemaakt! Loki was zo lief om als figurant te dienen hihihi…

12 reacties

  1. Pracht van een jas,
    Mijn oom reed vroeger op zijn motor(!) naar Afghanistan en ik herinner mij hem later met zo’n soort gelijke jas( zal hij nu ongetwijfeld gaan ontkennen dat hij ooit een hippie fase had.
    Vind jou keuze geweldig en wat een mooie praktische oplossing die andere sluiting

    Geliked door 1 persoon

  2. Zo mooi staat hij je! Heel leuk geschreven ook. Ze worden door vrouwen met de hand geborduurd. Woman support woman, jij hebt hier zeker een mooie bijdrage aan geleverd door je prachtige blog, dat verdienen de mensen in Afghanistan ook die er hard aan gewerkt hebben 💞.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.